Dizel bir arabanız varsa, genellikle bir dizel partikül filtresi vardır, bunun ne olduğunu veya nasıl korunacağını tam olarak bilemeyebilirsiniz. Dizel Partikül Filtreleri, yaklaşık olarak yirmi yıldır dizel yakıtlı araçlara monte edilmiştir - ancak bakımı yapılmazsa aracınız için ciddi sonuçlar doğabilir. Burada tam olarak ne olduklarını, ne yaptıklarını, neden onlara ihtiyaç duyduklarını ve onlara nasıl bakım yapılacağını konusunda size fikir vereceğiz.
DPF (Dizel Partikül Filtresi) Nedir?
DPF, Euro4 emisyon sınıfına sahip araçların bazılarında, Euro5 ve Euro6 emisyon sınıfına sahip tüm dizel motorlu turbo beslemeli araçlarda emisyon gereksinimini karşılayabilmek için (havaya salınan zararlı NOx gazının filtrelenip yakılarak daha zararsız gazlar şeklinde salınması) egzoz sisteminde bulunan bir filtredir. Filtrenin görevi egzoz gazı içinde bulunan zehirli maddeleri filtreleyerek egzozdan dışarı daha az zehirli gaz çıkmasını sağlamaktır. Bu sayede doğaya daha az zararlı gaz salınımı yapılmış olur.
Filtre içerisinde biriken kurum, egzoz sistemi ısındıkça tepkimeye girerek yakılır ve kendiliğinden temizlenir. Kısa mesafe sürüşlerde ya da soğuk havalarda bazı zamanlar egzoz sistemi filtreyi temizleyecek sıcaklığa ulaşamaz, bu gibi durumlarda dpf sıvısı dediğimiz sıvı filtre sistemine enjekte edilerek tepkime için gereken ısı düşürülür ve böylelikle daha düşük sıcaklıklarda filtre temizlenebilir. Hatta araçlarda görülen “dpf sıvısı azaldı, partikül sıvısı az, katkı sıvısı kritik seviyede” gibi hatalar bu dpf sıvısının azalmasından kaynaklanır.
DPF Sisteminin Avantajları Dezavantajları Nelerdir?
DPF sistemi yukarıdaki yazıda da bahsettiğimiz gibi Euro4 emisyon sınıfına sahip araçların bazılarında, Euro5 ve Euro6 emisyon sınıfında olan dizel araçların hepsinde mevcuttur. Doğayı ve atmosferi korumak için yapılan bu sistemin avantajları olduğu kadar bazı durumlarda büyük dezavantajları da vardır. En bilinen sorun çalışan bu sistemin arızalanması ve tamirinin mümkün olmaması ya da çok nadir durumlarda mümkün olmasıdır. Bu sistemin değiştirilmesi B segment araçlarda ortalama 4000-5000 TL’den başlarken, araç sınıfı arttkça 15.000-25.000 TL bandına kadar çıkabilmektedir.
Tamiri yapılmaz ise, filtrenin tıkanması sonucu aracın sürekli olarak arıza lambası yakması, motora geri basınç yaparak sübabları bozması ya da zaman ayarını kaçırarak motorun vuruntulu çalışması, bazı araçlarda motor gücünün elektronik olarak kısıtlanması (%30 – %40 a kadar) ve motorun hiç çalışmadığı gibi durumlarla karşılaşılmaktadır.
DPF (Dizel Partikül Filtresi) Temizliği
Kullandığı makine, özellikle dizel araçlarda bulunan tıkanmış dizel partikül filtresi ve katalitik konvertörün ilaçlı sıcak su ile temizlenmesi amacıyla tasarlanmıştır. Temizleme süreci şu şekilde çalışmaktadır:
Makine, sıcak ve soğuk olmak üzere iki kademeden oluşmaktadır. 3000 Watt'lık bir rezinstansla, haznedeki su 20 dakikada 85 santigrat dereceye çıkartılmakta ve içine yeterli miktarda ilaç ilave edilmektedir.
Bir motor yardımıyla emilen ilaçlı sıcak su borulardan ve partikul içinden geçirilmekte ve aynı zamanda, partikül filtresine su debisi kadar çarpma işlemi uygulanmaktadır.
Partikül filtresinden çıkan ilaçlı su süzgeçten geçerek tekrar sıcak su haznesine ulaştırılmaktadır. Bu döngü temizlik bitinceye kadar devam etmektedir.
Temizleme işleminin bitmesinin ardından, durulamak işlemi için şehir şebekesinden makineye bağlanan su, aynı yollardan geçerek soğuk su haznesine boşalmakta ve haznenin tahliye kısmından makina dışına atılmaktadır.
TELEFON: 0532 335 16 24 - 0553 616 75 96
Ürün ve hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak içinHemen Arayın!